MÅLSĄTTNINGAR MED DEMONEN'€™S SCHĄFERAVEL

Jag har fått frågan några gånger och jag vill därför försöka sammanfatta vilka målsättningar jag har med min avel.

Från början -€“ 1986 -€“ var min tanke att få fram den optimala schäfern, det vill säga en schäfer som samtidigt som den skulle vara en fantastisk arbetsmaskin skulle vara en utställningsvinnare. Utan att gå närmare in på orsakerna insåg jag, efter några år, att detta var en i det närmaste omöjlig uppgift och valde, med utgångspunkt i mitt intresse för och mina erfarenheter av bruksarbete, att satsa på vad som brukar kallas "€bruksschäfern".

Den huvudsakliga målsättningen är naturligtvis att föda upp friska hundar. En frisk hund är i mina ögon en hund som -“ förutom att den har bra ledstatus och stark rygg -€“ inte är infektionskänslig dvs. har ett starkt immunförsvar, har en tålig mage och inte har hud- eller allergiproblem. Det sistnämnda är ett rasproblem och det måste man, enligt min mening, som schäferuppfödare både erkänna och beakta i sitt avelsarbete.

En frisk hund har även en för bruksarbete funktionell fysik och även om jag inte längre siktar på att vinna utställningar är det viktigt för mig att hålla en vettig lägstanivå exteriört, dvs. att en Demon helst ska kunna få "sin 2:a"€ på utställning vilket är en förutsättning för t.ex. brukschampionatet. En Demon ska helt enkelt se trevlig ut, ha bra päls, helst ha bra pigment, mörka ögon, stabila öron och vara fulltandad.

Målsättningen med min avel är att få fram bra bruks- och sporthundar som har en naturlig fallenhet för arbete inom samtliga bruksgrenar.

En bra bruks- och sporthund enligt mig:

Träningen med en Demon ska vara enkel och rolig och hemma ska man ha en hund som fungerar bra i alla vardagliga sammanhang.

//Irene